Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tij(l)D voor toneel

Talent van eigen bodem, dat is altijd ‘van ’t beste’. Deze maand nog 2 keer op de plankenvloer van CC De Ploter: Toneel Tijl met enkele nieuwe gezichten: Tektonica – Symfonie van afscheid / ode aan het leven

Wij spraken met enkele nieuwe gezichten: Nadine Verheyden.

40 HOOGVLIEGERS

Er zijn er wel wat in Ternat. En dan hebben we het niet over diegene die wel eens over het grondgebied vliegen. We hebben het wel over uitzonderlijk getalenteerde mensen uit Ternat die ons grondgebied kleur geven. En behoorlijk vaak situeren deze mensen zich in de culturele sector. Hier hangt duidelijk iets in de lucht. Elke week stellen we er eentje voor. Bijt de spits af: Otto-Jan Ham.

Het volledige boek kan je kopen voor slecht €15 in CC De Ploter (Plotercafé), Eetkroeg Manu, Affligem Café en broodjeszaak Tropical Beach. 

OTTO-JAN HAM

“Ik vond Ternat overzichtelijk, het dorp was als een magneet voor mij”

Iets verderop hebben we het even over callboy Bart Hollanders, in dit stuk hebben we het over een echte Hollander, amai zeg wauw!

De idealist

Callboy en Dealer, en ook wel acteur, Bart Hollanders, speelt zijn eerste muzikale theatermonoloog. De idealist heet het, en het is bovendien geschreven door Pedro Elias. Ons lijkt dit een geniale combinatie. Gaat dat zien. En lees verder, ook een aanrader.

CC De Ploter
Donderdag 19 december – 20u

Den Hollander van Ternat

Otto-Jan Ham (1978), een opgewekte veertiger, heeft met zijn vrouw Iris en drie dochters een vaste stek in de schaduw van de basiliek van Halle. Ternat blijft evenwel een onuitwisbaar hot topic in zijn al zeer gevuld bestaan. Zijn carrière in de tv-wereld loopt als een trein. De terminus is nog niet in zicht. Wie Otto-Jan Ham googelt, ontdekt onmiddellijk waarom. 

 Hij schuwt geen nieuwe projecten en onderhoudt met passie zijn sociale contacten. Om het met de woorden van zijn landgenoot Johan Boskamp te zeggen: een wereldgozer! De bekende radiostem, de dynamische tv-maker en de frontman van de band Hairbaby beleeft zijn meest avontuurlijke jaren in Ternat. 

Anno 2023 zet hij zich als muzikant en zanger met zijn band Hairbaby op de festivalaffiches van muziekminnend Vlaanderen met als kers op de taart Rock Ternat. “Zijn Rock Ternat” waarmee hij opgroeit en over de jaren heen van biertapper over presentator uitgroeit tot openingsact. “Dat optreden deed meer dan ik dacht. Het voelde wel wat aan alsof de cirkel rond is. Een spannend optreden waarvoor Erik Van Looy zelfs naar Ternat afzakte’’, vertelt hij achteraf aan Belleman Johan Van Gestel. Dat optreden is voor Otto-Jan de verwezenlijking van een jongensdroom. ‘’Heel mijn jeugd heb ik in mijn kamer achter een micro staan rocken. Oefening voor Rock Ternat, blijkt achteraf”, besluit de Belleman.

Otto-Jan is een opgewekte veertiger, die al negen jaar het huis deelt met zijn vriendin Iris en drie dochters in hartje Halle, maar zijn tiener- en twintiger jaren spelen zich vooral af in Ternat en Lombeek. 

Hoewel hij al sinds zijn tweede levensjaar in België woont, blijft hij geregistreerd als buitenlander. In hart en ziel blijft zijn gps op Nederland afgestemd, ook al praat hij een mengeling van verkavelingsvlaams, dialect en AN, eerder dan het ons zo vertrouwde Hollandse uitspraakpatroon. Dat is Otto-Jan ten voeten uit, hij zuigt de hele wereld in hem op. 

Otto-Jan wordt geboren in Son, een dorpje nabij Eindhoven wat meteen zijn liefde verklaart voor voetbalclub PSV Eindhoven en bij uitbreiding voor heel Nederland en zijn dagelijkse wandel en handel. Die Nederlandse identiteit gomt hij niet weg, wil hij zelfs niet weggommen en daarom schuift hij met plezier al decennia aan bij het vreemdelingenloket. 

Hij heeft van thuis uit die zachte levensvisie mee. Je zal hem nooit bekvechtend zien rollen richting afgrond. Woede of venijn lijken hem vreemd. Hij haat conflicten. Hij is de man die liever zijn neus steekt in een boek dan in andermans zaken. Hij noemt zichzelf bemiddelaar in bijberoep. 

De echte kennismaking met België begint voor Otto-Jan Ham in de Smissenbos in Dilbeek. Hij volgt het lager onderwijs aan de rijksbasisschool in Dilbeek en stapt dan over naar Sint-Angela en Sint-Jozef en volgt de laatste twee jaren kunsthumaniora.  Schoolkameraden lokken hem naar de Chirojongens in Sint-Katherina-Lombeek. Zo verloopt het integratieproces in Ternat pijlsnel. De vele fuiven in De Uilenspiegel, de ontelbare babbels aan de toog van café Manu doen de rest. De eerste kennismaking met het horecaleven in Ternat begint bij café Shakespeare, (De Waeterheeren).

“Ik vond Ternat overzichtelijk, het dorp was als een magneet voor mij”

Waarom Ternat hem als tiener zo boeit? “We bleven in de jaren negentig altijd aan de Unic hangen (nu Kruidvat).  Er was altijd iets dat mij in Ternat hield, ook toen ik in Gent studeerde, bleef ik trouw naar Ternat afzakken. Ternat was als een magneet voor mij. Ik ben nooit Brussels georiënteerd geweest. Ik vond Ternat overzichtelijk. Ik draaide veel in de Uilenspiegel en hielp bij Manu of Set-up. Ik engageerde mij ook vrij snel in De Ploter, dat is een locatie die ik altijd associeer met Ternat. Rock Ternat heb ik ook leren kennen door de Chiro. Ik had meerdere tentakels in het verenigingsleven’’.

In 2001 studeert Otto-Jan af als journalist en vestigt zich boven “de Witten”, de schoenhersteller, in hartje Ternat. Nadien woont hij achtereenvolgens nog in Amsterdam, Dilbeek, Leuven en weer Ternat. “Ik kreeg de kans om naast café Manu te wonen. Ik ben altijd zeer goed bevriend geweest met Kris De Meuter en Timo Schoukens. Uiteindelijk heb ik daar nog enkele jaren gewoond. Het huis kopen lukte niet en een verhuizing naar Halle na meer dan twee decennia Ternat lag voor de hand. 

Iris is van Sint-Pieters-Leeuw en groeide op in Halle. Daar stootten wij vlug op een woning die ons beiden aansprak. Ons eerste bod werd meteen aanvaard, we waren niet per se op zoek om Ternat te verlaten. Opeens verandert je leven, je komt in een andere gemeente en je krijgt kinderen. En toegegeven: Halle is best een bruisende stad met een compact centrum, met veel ontspanningsmogelijkheden en vele goeie restaurants en cafés. Je kan hier ook alles te voet doen. Lekker ontbijten bij Esmola aan de basiliek, een ijsje likken bij Scoop, noem maar op…”

“Elke keer als ik Ternat binnenrijd, overvalt mij een plezant gevoel”

Halle-Ternat is niet ver, elke keer als ik Ternat binnenrijd, overvalt mij een plezant gevoel. Je voelt je welkom. Ik ben blij dat die banden niet zijn doorgeknipt. Ik heb geen reden om uit Halle te vertrekken, maar zeg nooit nooit”.

 Otto-Jan erkent wel dat de kleine gemeenschap van Ternat een sterke rol heeft gespeeld in de evolutie van zijn carrière. “Het gemeenschapsgevoel is heel sterk. In Ternat zit alles overzichtelijk bij elkaar, in Dilbeek deint het wat meer uit. In Ternat had ik altijd het gevoel dat de rangen zich gemakkelijk sloten met al zijn voordelen en nadelen. Ternat was een warm nest in mijn jonge jaren.  In Ternat heb ik ook voldoende kansen gekregen. Kijk maar naar Rock Ternat. Ik ben daar begonnen als bezoeker, daarna medewerker geweest, nog een Dixie opgezet, getapt en gepresenteerd. Ik kan alle geledingen afvinken. Ik vond het eervol en fijn. Daarnaast ben ik dol op De Ploter, je speelt eigenlijk voor uw eigen mensen, in Ternat kennen ze mij al van veel vroeger. Ik vind dat meer uitdagend”.

“Marleen Platteau was de eerste die mij vroeg om mee te werken aan een productie”

Otto-Jan Ham vernoemt altijd Marleen Platteau, destijds bezieler van de Ploter, als motor in de ontwikkeling van zijn carrière. “Op een bepaald moment krijg je kansen, zij was de eerste die mij vroeg om mee te werken aan een productie. Zij geloofde meteen in mij, ik voelde veel vertrouwen en kreeg veel vrijheid. Ik werd er nog voor betaald ook. Dat was voor mij een vertrekpunt. Dat vertrouwen was op een buikgevoel gestoeld. De vonken die je nodig hebt om uw vuur aan te krijgen. En dan was er ook nog Kris De Meuter die er altijd was op een of andere manier. We waren als magneten. Blij dat we elkaar leren kennen hebben en zeker ook Timo Schoukens als bezieler van Rock Ternat”.

Maar er is uiteraard niet alleen Rock Ternat. Otto-Jan denkt met tintelingen in de ogen terug aan de groepsfeesten van de Chiro. Jeugdbewegingen blijven voor hem een niet te onderschatten factor voor de ontwikkeling van uw sociale vaardigheden. “Als er iemand overlijdt uit die periode, dan sluiten de rangen zich. Dan keert dat groepsgevoel, weliswaar via mail, terug. Dat zegt veel over de kracht van een groep, dat zal ik altijd associëren met Ternat. Ik weet ook nog het plekje waar mijn brommer is gestolen’’.

Politiek in Ternat volgt hij vroeger beter, niet enkel omdat hij pal rechtover het gemeentehuis woont. Nu volgt hij de politiek in Ternat nog op afstand omdat een paar goede vrienden intussen deel uitmaken van de gemeenteraad.  

Een leven in de publiciteit, Otto-Jan kan er best mee om. “Daar is Halle ook weer anders dan Ternat destijds. Ik had een rare naam, een bos krullen, de mensen kenden mij in Ternat vrij snel. Geen podium of ik kroop erop. Alles was nog bescheiden qua impact. Maar na de eerste maal in de Slimste Mens, dan kon ik niet meer ongedwongen op de Markt in Ternat lopen, dat was het grote keerpunt. Dat is nooit onprettig geweest, ik had het gevoel dat ze daar in Ternat fier op waren”.

De idealist

Een concert verpakt in een verhaal en omgekeerd. Een voorstelling die drijft op grooves en riffs tot aan de big bang! Muziektheater over hoop, troost en dromen, over ego en idealen met in een uitzonderlijke bezetting: Bart Hollanders kruipt in de huid van Dirk, een eenvoudige jongen met een rock-‘n-roll hart. Bo Spaenc is de muzikale motor. Samen met Bjorn Eriksson zetten ze het kot finaal en muzikaal in brand.
Met grote dank aan Marc Didden, waarom weten wij niet, maar dat zal wel zijn redenen hebben.

Tekst: Pedro Elias
Spel en concept: Bart Hollanders

CC De Ploterdonderdag 19 december – 20u

© Deze website werd met de glimlach gemaakt door Happy Content